Bach bloesem advies

Bach bloesem op maat - Wizard

Inhoud 50 ml

  • Aanbevolen kuur

Onmiddellijk leverbaar
GRATIS verzending vanaf € 30.00

BTW Incl.

Eenvoudige tips om niet bang te zijn voor de toekomst

Eenvoudige tips om niet bang te zijn voor de toekomst

De toekomst. Het is een abstract concept. Want niemand weet wat de toekomst gaat brengen en voor je in petto heeft. Het is daarom zonde van je tijd om te piekeren en je zorgen te maken over wat er in de toekomst allemaal zou kunnen gebeuren. Deze energie kun je beter steken in de dag van vandaag en wellicht plannen op de korte termijn. Zo geniet je meer van het leven. De tips in dit artikel kunnen helpen om te stoppen met bang zijn voor wat er misschien nooit zal gebeuren, zodat je meer geniet van het moment nu.

Piekeren over later, iedereen doet het

Voordat we met de tips beginnen, eerst even dit: je bent verre van alleen in het feit dat je je zorgen maakt over dingen die nog niet gebeurd zijn. Aan de ene kant worden we in het leven voorgehouden dat we aan onze toekomst moeten werken, aan de andere kant moeten we ook in het nu leven. Geen wonder dat je hier ’s nachts wakker van ligt en dat angsten over de toekomst je stemming en productiviteit negatief beïnvloeden. Toch is het normaal dat we ons wel eens zorgen maken, vooral over de mensen en gebeurtenissen die voor ons zo belangrijk zijn.


Zorgen maken kost energie

Maar: je zorgen maken over de toekomst kost enorm veel tijd en energie. Als je last hebt van angst, is het moeilijk om er overheen te komen en te genieten van het heden. Het is een vicieuze cirkel: de momenten waarop we ons uitgeput voelen van energie zijn vaak de momenten waarop we meer angstig worden, waardoor we vatbaar zijn voor nog meer zorgen. Met bezorgdheid bereik je niets. Integendeel, het laat ons angstiger achter voor dingen die misschien nooit zullen gebeuren.

Angsten leren beheersen

Op een logisch niveau weten we dat we de gebeurtenissen in de toekomst niet kunnen beheersen, maar toch doen we het. Het goede nieuws is dat we onze angst kunnen leren beheersen om de toekomst met opgeheven hoofd en zonder (of minder) angst tegemoet te zien. Deze tips helpen je daar zeker bij.

1. Wees dankbaar

Een zeer effectieve manier om zorgen en negatieve gedachten te vervangen door positieve emoties is het tellen van je zegeningen. Maak gewoon een lijst van alle dingen die je waardeert en liefhebt in het leven. Je hersenen kunnen niet tegelijkertijd positieve en negatieve gedachten verwerken. Door na te denken over alles waar je dankbaar voor bent, laat je geen ruimte voor angst en bezorgdheid.

2. Diepe ademhaling

De volgende keer dat je je zorgen maakt over de toekomst, let dan op je ademhaling. Het nemen van wat langzame, diepe ademhalingen ontspant je lichaam en geest. Yoga ademhalingstechnieken zijn nuttig: druk zachtjes op één kant van je neus om dat neusgat te sluiten, en adem dan in door je neus voor vier tellen. Houd vervolgens vier tellen je adem in en adem dan langzaam uit. Herhaal dit en sluit afwisselend het andere neusgat af. Ook diep onderin je buik ademhalen helpt heel goed. Leg je hand op je navel en concentreer je op het feit dat je je hand met iedere rustige ademhaling wilt wegduwen.

3. Mindfulness

Als je je zorgen maakt over de toekomst, brengt niets je zo snel terug naar het heden als mindfulness. Kijk om je heen en word je bewust van je omgeving. Wat kun je horen? Zie je? Ruiken? Als je volledig in het heden bent, smelten de zorgen over de toekomst weg. Ga hiervoor eens naar buiten of zoek een plek op waar jij je altijd goed voelt. Het helpt.

4. Bach bloesems

Als de wereld om je heen in een periode van onzekerheid doormaakt, is het logisch dat je je zorgen maakt. Meestal gaat dit ook weer voorbij, wanneer de situatie om je heen zich verbetert. Maar als je vastzit in een eindeloze cyclus van negatieve gedachten en zorgen, kunnen Bach bloesems je emoties weer in balans brengen en je vermogen om met de uitdagingen van het leven om te gaan, herstellen. Bach bloesem mix 85 zet zich in bij angst, terwijl Bach bloesem mix 71 ondersteunt om met algemene stress om te gaan.

5. Pak je controle terug

Veel zorgen over de toekomst komen voort uit gebrek aan controle over de situatie. Als je je zorgen maakt over een aankomende gebeurtenis, vraag je dan af of je iets kunt doen om je angsten op te lossen. Als dat zo is, doe het dan. Als je dat niet kunt, heeft het geen zin je zorgen te maken. Op beide manieren pak jij de controle over de situatie terug. Bijvoorbeeld wanneer er een ontslagronde aan zit te komen op het werk. Pak jij de controle en ga je vast solliciteren of wacht je af en maak je je zorgen of je ‘erbij zit’?

6. Maak een plan

Het is een natuurlijke reactie om te proberen dingen die ons zorgen baren naar de achtergrond te duwen. Echter blijven ze dan in je hoofd rondspoken en ga je piekeren op momenten dat je eigenlijk zou moeten rusten. Maak daarom eens een strijdplan en ga je zorgen te lijf door deze te confronteren. Schets scenario’s en vraag je af hoe je zou reageren. Doe rollenspellen met iemand die je vertrouwd en sterk je zo met je eigen strijdplan. Met zo een plan pak je ook de controle over je angst terug.

7. Progressieve spierontspanning

De progressieve spierontspanningstechniek helpt om de stress die we bij spanning in onze spieren opbouwen, los te laten. Span spiergroepen één voor één aan in het lichaam en laat ze los. Door de spieren te ontspannen, herinner je je hoe het voelt om ontspannen te zijn.

8. Creëer een zorgschaal

Soms vraagt een arts om je pijn te omschrijven op een schaal van 1 tot en met 10. Dat kun je zelf voor je zorgen ook doen. Stel je eens voor hoe je je angst of zorg voor de toekomst zou beoordelen op een schaal van 1 tot en met 10, waarbij 10 ‘de meest verontrustende angst’ is en 1 ‘niets om je zorgen over te maken’ voorstelt. Bij een angst van 5 over lager, dan kun je tegen jezelf zeggen dat het niet ernstig genoeg is om je energie in te steken. Bij een 6 of hoger kun je een plan van aanpak maken.

9. Schrijf het op

Vaak begint het gepieker als je alleen bent met jezelf, in bed. Kun je van het gepieker niet slapen, dan kan het nuttig zijn om je angsten op te schrijven. Zo maak je het probleem ook heel concreet en zet je het buiten jezelf neer. Als je al je zorgen hebt opgeschreven, gooi je het papier weg. Het helpt je gedachten te verduidelijken, zonder er te veel in te blijven hangen. Echter kan het van je afschrijven van alle zorgen ook helpen om je plan van aanpak te creëren.

10. Praat erover

Gedeelde smart, is halve smart, zo luidt het gezegde. En dat is waar. Door je angsten en zorgen te delen met iemand die je vertrouwd, heb je niet alleen een luisterend oor, maar wellicht ook wat advies van diegene. Bovendien zet je door te praten ook het probleem buiten jezelf neer (net als met opschrijven) waardoor het concreter wordt. En wellicht valt het allemaal wel mee als je er met iemand over hebt gesproken. Je hart luchten is daarom een goed plan als je ergens mee zit.

Doorbreek het patroon

Iedereen maakt zich wel eens zorgen, maar zorg er wel voor dat angsten voor de toekomst je niet helemaal overnemen. Dat is energie die je eigenlijk nodig hebt om andere dingen te kunnen doen. Probeer de volgende keer dat je bang bent eens een van deze tips uit en doorbreek het patroon van negatieve gedachten en angst.


Gecreëerd door Tom Vermeersch ()

Tom Vermeersch

Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.

Andere artikelen

3 Grote gezondheidszorgen bij Belgen

Dat de gemiddelde Belg bezig is met de gezondheid, is een feit. Maar waar liggen wij eigenlijk het meest wakker van? Wat baart ons het meeste zorgen en waar zijn we weinig of niet mee bezig?

Het mooie studentenleven

Heel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Wie kent het spelletje niet? Ik ga op reis en ik neem mee. Echter, deze tijd van het jaar is het pure realiteit om te overwegen wat je wel of niet meeneemt op reis.

Behoort overgewicht tot het verleden?

Overgewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.

Loslaten: een gids voor nabestaanden

Het verlies van een familielid of goede vriend is waarschijnlijk een van de moeilijkste uitdagingen die het leven ons biedt. Als we een partner, ouder, broer of zus hebben verloren, is de kans groot dat we intens verdriet ervaren.

5 Redenen om gezonder te eten die niks met je gewicht te maken hebben

Gezond eten om af te vallen is een goede reden. Maar welke goede redens zijn er nog om gezond te eten?

5 weetjes over gezond eten

Het is genoegzaam bekend dat gezond eten heel belangrijk is voor ons lichaam. Er gaat geen dag voorbij of we worden om de oren geslagen met tips over wat wel en wat niet gezond is.

Heb jij genoeg veerkracht? Doe de test!

Heb jij genoeg veerkracht of weerbaarheid om de wereld aan te kunnen? Doe onze test, kom te weten hoe weerbaar je bent en hoe je je weerbaarheid of veerkracht kan verbeteren.

Roken kost je bijna 3000 dagen van je leven

Dat roken niet goed is voor de gezondheid, is zeker geen nieuws meer. De kans op allerlei ziektes neemt gigantisch toe door te roken. Jaarlijks sterven er ongeveer 15000 Belgen als gevolg van het roken.

Zelfs de knapste koppen ervaren tegenslagen!

Om succes te behalen is het belangrijk dat je accepteert dat falen erbij hoort. Je hoeft er niet bang voor te zijn, veel mensen – ook beroemde mensen – hebben tegenslag gekend. Alleen dat hield ze niet tegen om hun doelen te bereiken, zoals deze vijf mensen.

Eenvoudige tips om niet bang te zijn voor de toekomst

Eenvoudige tips om niet bang te zijn voor de toekomst
Eenvoudige tips om niet bang te zijn voor de toekomst

De toekomst. Het is een abstract concept. Want niemand weet wat de toekomst gaat brengen en voor je in petto heeft. Het is daarom zonde van je tijd om te piekeren en je zorgen te maken over wat er in de toekomst allemaal zou kunnen gebeuren. Deze energie kun je beter steken in de dag van vandaag en wellicht plannen op de korte termijn. Zo geniet je meer van het leven. De tips in dit artikel kunnen helpen om te stoppen met bang zijn voor wat er misschien nooit zal gebeuren, zodat je meer geniet van het moment nu.

Piekeren over later, iedereen doet het

Voordat we met de tips beginnen, eerst even dit: je bent verre van alleen in het feit dat je je zorgen maakt over dingen die nog niet gebeurd zijn. Aan de ene kant worden we in het leven voorgehouden dat we aan onze toekomst moeten werken, aan de andere kant moeten we ook in het nu leven. Geen wonder dat je hier ’s nachts wakker van ligt en dat angsten over de toekomst je stemming en productiviteit negatief beïnvloeden. Toch is het normaal dat we ons wel eens zorgen maken, vooral over de mensen en gebeurtenissen die voor ons zo belangrijk zijn.

Bach bloesem mix op maat

Bach bloesem op maat :

  • samenstelling voor jou persoonlijk
  • op basis van je klachten en karakter
  • Bach bloesem wordt door Tom uitgekozen
  • geeft snel en goed resultaat
Klik hier en ontdek Bach bloesem op maat - Wizard

Zorgen maken kost energie

Maar: je zorgen maken over de toekomst kost enorm veel tijd en energie. Als je last hebt van angst, is het moeilijk om er overheen te komen en te genieten van het heden. Het is een vicieuze cirkel: de momenten waarop we ons uitgeput voelen van energie zijn vaak de momenten waarop we meer angstig worden, waardoor we vatbaar zijn voor nog meer zorgen. Met bezorgdheid bereik je niets. Integendeel, het laat ons angstiger achter voor dingen die misschien nooit zullen gebeuren.

Angsten leren beheersen

Op een logisch niveau weten we dat we de gebeurtenissen in de toekomst niet kunnen beheersen, maar toch doen we het. Het goede nieuws is dat we onze angst kunnen leren beheersen om de toekomst met opgeheven hoofd en zonder (of minder) angst tegemoet te zien. Deze tips helpen je daar zeker bij.

1. Wees dankbaar

Een zeer effectieve manier om zorgen en negatieve gedachten te vervangen door positieve emoties is het tellen van je zegeningen. Maak gewoon een lijst van alle dingen die je waardeert en liefhebt in het leven. Je hersenen kunnen niet tegelijkertijd positieve en negatieve gedachten verwerken. Door na te denken over alles waar je dankbaar voor bent, laat je geen ruimte voor angst en bezorgdheid.

2. Diepe ademhaling

De volgende keer dat je je zorgen maakt over de toekomst, let dan op je ademhaling. Het nemen van wat langzame, diepe ademhalingen ontspant je lichaam en geest. Yoga ademhalingstechnieken zijn nuttig: druk zachtjes op één kant van je neus om dat neusgat te sluiten, en adem dan in door je neus voor vier tellen. Houd vervolgens vier tellen je adem in en adem dan langzaam uit. Herhaal dit en sluit afwisselend het andere neusgat af. Ook diep onderin je buik ademhalen helpt heel goed. Leg je hand op je navel en concentreer je op het feit dat je je hand met iedere rustige ademhaling wilt wegduwen.

3. Mindfulness

Als je je zorgen maakt over de toekomst, brengt niets je zo snel terug naar het heden als mindfulness. Kijk om je heen en word je bewust van je omgeving. Wat kun je horen? Zie je? Ruiken? Als je volledig in het heden bent, smelten de zorgen over de toekomst weg. Ga hiervoor eens naar buiten of zoek een plek op waar jij je altijd goed voelt. Het helpt.

4. Bach bloesems

Als de wereld om je heen in een periode van onzekerheid doormaakt, is het logisch dat je je zorgen maakt. Meestal gaat dit ook weer voorbij, wanneer de situatie om je heen zich verbetert. Maar als je vastzit in een eindeloze cyclus van negatieve gedachten en zorgen, kunnen Bach bloesems je emoties weer in balans brengen en je vermogen om met de uitdagingen van het leven om te gaan, herstellen. Bach bloesem mix 85 zet zich in bij angst, terwijl Bach bloesem mix 71 ondersteunt om met algemene stress om te gaan.

5. Pak je controle terug

Veel zorgen over de toekomst komen voort uit gebrek aan controle over de situatie. Als je je zorgen maakt over een aankomende gebeurtenis, vraag je dan af of je iets kunt doen om je angsten op te lossen. Als dat zo is, doe het dan. Als je dat niet kunt, heeft het geen zin je zorgen te maken. Op beide manieren pak jij de controle over de situatie terug. Bijvoorbeeld wanneer er een ontslagronde aan zit te komen op het werk. Pak jij de controle en ga je vast solliciteren of wacht je af en maak je je zorgen of je ‘erbij zit’?

6. Maak een plan

Het is een natuurlijke reactie om te proberen dingen die ons zorgen baren naar de achtergrond te duwen. Echter blijven ze dan in je hoofd rondspoken en ga je piekeren op momenten dat je eigenlijk zou moeten rusten. Maak daarom eens een strijdplan en ga je zorgen te lijf door deze te confronteren. Schets scenario’s en vraag je af hoe je zou reageren. Doe rollenspellen met iemand die je vertrouwd en sterk je zo met je eigen strijdplan. Met zo een plan pak je ook de controle over je angst terug.

7. Progressieve spierontspanning

De progressieve spierontspanningstechniek helpt om de stress die we bij spanning in onze spieren opbouwen, los te laten. Span spiergroepen één voor één aan in het lichaam en laat ze los. Door de spieren te ontspannen, herinner je je hoe het voelt om ontspannen te zijn.

8. Creëer een zorgschaal

Soms vraagt een arts om je pijn te omschrijven op een schaal van 1 tot en met 10. Dat kun je zelf voor je zorgen ook doen. Stel je eens voor hoe je je angst of zorg voor de toekomst zou beoordelen op een schaal van 1 tot en met 10, waarbij 10 ‘de meest verontrustende angst’ is en 1 ‘niets om je zorgen over te maken’ voorstelt. Bij een angst van 5 over lager, dan kun je tegen jezelf zeggen dat het niet ernstig genoeg is om je energie in te steken. Bij een 6 of hoger kun je een plan van aanpak maken.

9. Schrijf het op

Vaak begint het gepieker als je alleen bent met jezelf, in bed. Kun je van het gepieker niet slapen, dan kan het nuttig zijn om je angsten op te schrijven. Zo maak je het probleem ook heel concreet en zet je het buiten jezelf neer. Als je al je zorgen hebt opgeschreven, gooi je het papier weg. Het helpt je gedachten te verduidelijken, zonder er te veel in te blijven hangen. Echter kan het van je afschrijven van alle zorgen ook helpen om je plan van aanpak te creëren.

10. Praat erover

Gedeelde smart, is halve smart, zo luidt het gezegde. En dat is waar. Door je angsten en zorgen te delen met iemand die je vertrouwd, heb je niet alleen een luisterend oor, maar wellicht ook wat advies van diegene. Bovendien zet je door te praten ook het probleem buiten jezelf neer (net als met opschrijven) waardoor het concreter wordt. En wellicht valt het allemaal wel mee als je er met iemand over hebt gesproken. Je hart luchten is daarom een goed plan als je ergens mee zit.

Doorbreek het patroon

Iedereen maakt zich wel eens zorgen, maar zorg er wel voor dat angsten voor de toekomst je niet helemaal overnemen. Dat is energie die je eigenlijk nodig hebt om andere dingen te kunnen doen. Probeer de volgende keer dat je bang bent eens een van deze tips uit en doorbreek het patroon van negatieve gedachten en angst.



Marie Pure

Andere artikelen


kopzorgen

3 Grote gezondheidszorgen bij Belgen

Dat de gemiddelde Belg bezig is met de gezondheid, is een feit. Maar waar liggen wij eigenlijk het meest wakker van? Wat baart ons het meeste zorgen en waar zijn we weinig of niet mee bezig?

Lees het volledig artikel

Het mooie studentenleven

Het mooie studentenleven

Heel wat jongeren dromen van het mooie studentenleven. Voor heel wat studenten is die mooie droom toch niet echt wat ze er van verwacht hadden.

Lees het volledig artikel

op reis

Ik ga op reis en ik neem mee…

Wie kent het spelletje niet? Ik ga op reis en ik neem mee. Echter, deze tijd van het jaar is het pure realiteit om te overwegen wat je wel of niet meeneemt op reis.

Lees het volledig artikel

overgewicht

Behoort overgewicht tot het verleden?

Overgewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.

Lees het volledig artikel

Loslaten een gids voor nabestaanden

Loslaten: een gids voor nabestaanden

Het verlies van een familielid of goede vriend is waarschijnlijk een van de moeilijkste uitdagingen die het leven ons biedt. Als we een partner, ouder, broer of zus hebben verloren, is de kans groot dat we intens verdriet ervaren.

Lees het volledig artikel

beter-humeur

5 Redenen om gezonder te eten die niks met je gewicht te maken hebben

Gezond eten om af te vallen is een goede reden. Maar welke goede redens zijn er nog om gezond te eten?

Lees het volledig artikel

gezonde voeding

5 weetjes over gezond eten

Het is genoegzaam bekend dat gezond eten heel belangrijk is voor ons lichaam. Er gaat geen dag voorbij of we worden om de oren geslagen met tips over wat wel en wat niet gezond is.

Lees het volledig artikel

Heb jij genoeg veerkracht Doe de test!

Heb jij genoeg veerkracht? Doe de test!

Heb jij genoeg veerkracht of weerbaarheid om de wereld aan te kunnen? Doe onze test, kom te weten hoe weerbaar je bent en hoe je je weerbaarheid of veerkracht kan verbeteren.

Lees het volledig artikel

roken-nieuws

Roken kost je bijna 3000 dagen van je leven

Dat roken niet goed is voor de gezondheid, is zeker geen nieuws meer. De kans op allerlei ziektes neemt gigantisch toe door te roken. Jaarlijks sterven er ongeveer 15000 Belgen als gevolg van het roken.

Lees het volledig artikel

Zelfs de knapste koppen ervaren tegenslagen

Zelfs de knapste koppen ervaren tegenslagen!

Om succes te behalen is het belangrijk dat je accepteert dat falen erbij hoort. Je hoeft er niet bang voor te zijn, veel mensen – ook beroemde mensen – hebben tegenslag gekend. Alleen dat hield ze niet tegen om hun doelen te bereiken, zoals deze vijf mensen.

Lees het volledig artikel

Bachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.

© 2025 Mariepure - Webdesign Publi4u

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....