Bach bloesem advies

Eenzaamheid tijdens de feestdagen

Eenzaamheid tijdens de feestdagen

De zomer is al een verre herinnering en de winter staat voor de deur. Minder leuk zijn de kortere dagen en de langere nachten, maar het leuke is dan weer dat er de feestdagen zijn om naar uit te kijken! We verliezen ons maar al te graag in cadeautjes kopen, uitgebreid tafelen en feesten. Jammer genoeg, haten sommige mensen deze tijd van het jaar, want voor hen – en misschien ben jij daar ook bij – is dit niet de leukste, maar de meest eenzame tijd van het jaar.

Als de gedachte aan de feesten je down en ontmoedigd maakt, weet dan dat je niet alleen bent. Honderden duizenden mensen voelen zich net zoals jij. Velen zullen zich eenzaam voelen omdat ze iemand belangrijk verloren zijn – misschien iemand die overleden is, of door een scheiding – of omdat hun geliefden ver weg van huis zijn. Of je kan je ook alleen voelen omdat je een erg introvert persoon bent, en het moeilijk vindt om vrienden te maken of sociaal te zijn.

Mensen die zich alleen voelen, hebben er niets aan om anderen te zien glimmen en gloeien. Ze zullen zien hoe anderen zich engageren en omgaan met hun vrienden en familie maar dit maakt hen droevig en geeft hen een geïsoleerd gevoel. Als je je eenzaam voelt, dan is dat vaak omdat je intimiteit mist uit een hechte relatie. Je bent heel gevoelig voor afwijzing, en je mislukte pogingen om vrienden te maken of je goed te voelen, zorgen ervoor dat je jezelf heel erg negatief ziet. Het wordt een vicieuze cirkel: je bent bang om te falen om contact te leggen met anderen, waardoor je het niet meer gaat proberen, en je je alleen maar meer alleen voelt. Je moet deze cirkel proberen te doorbreken. 

Je kan natuurlijk niemand terugwinnen die je echt kwijt bent, maar je kan met een kleine inspanning je leven een beetje veranderen zodat je door deze feestdagen heen komt totdat alles opnieuw z’n gewone gangetje gaat. Wat de oorzaak van jouw eenzaam gevoel ook is tijdens de feesten, hier zijn een paar tips om ze goed door te komen.

1. Verleg je grenzen

Als je terughoudend bent vanuit je introvert zijn of sociale angsten, probeer dan voor jezelf eens een doel te stellen dat je uit je comfort zone haalt. Koop een vrolijke kersttrui en ga naar één of twee kerstfeestjes, misschien op het werk, of met je familie of de lokale gemeenschap. Je hoeft natuurlijk niet als laatste te blijven, hier en daar een uurtje kan echt wel helpen om je meer betrokken te voelen bij andere mensen.

2. Daag jezelf uit eens een risico te nemen

Samengaand met de tip hierboven, neem eens een emotioneel risico. Wees proactief. Als je geen uitnodigingen ontvangt voor feestjes, nodig dan gewoon jezelf uit, of vraag een aantal mensen om samen zelf iets te organiseren. Je kan ook een gesprek starten waar vanzelf uitnodigingen uit voortkomen. Je vraagt simpelweg “Wat zijn jouw plannen tijdens de feestdagen?” en mensen zullen ze je vertellen en vaak ook vragen wat de jouwe zijn. Als jij dan zegt “Oh, Ik heb nog niet echt plannen”, dan zullen ze je waarschijnlijk wel uitnodigen, toch als ze gevoel voor sociale etiquette hebben. 

3. Probeer contact te maken met anderen

Als het emotioneel voor jou echt moeilijk is, probeer dan een paar kleine bijeenkomsten te organiseren, uitstapjes, koffiedates, lunches en dinertjes met verschillende mensen. Dit kan je helpen om het allemaal luchtig en dragelijk te houden, plus bezig blijven, zorg ervoor dat je even niet bezig moet zijn met hoe je je daarbuiten voelt. Dit geeft ook een goed signaal naar de buitenwereld toe, namelijk dat je mensen echt wel leuk vindt en hen wilt zien en dat je ze niet van je weg duwt. 

4. Wordt een levensechte Kerstman

Je kan jezelf uitdagen om iedereen te laten weten dat je er bent, dat je beschikbaar bent. Dat kan gaan van gewoon hallo zeggen tegen je buren en de vuilnismannen tot chocolaatjes meenemen voor je bibliothecaris... Er zijn honderden manieren om mensen te verrassen met kleine attenties om hen te laten weten dat je om hen geeft. Je zal zo het verschil zien dat je maakt op de wereld, en het zal ook een positief effect hebben op jou, je voelt je omringd door warme, lieve mensen.

5. Doe je best om bij familie langs te gaan

Nogmaals, je hoeft geen uren door te brengen met je verre tante of nonkel, maar ga gewoon eens even langs om bij te praten. Plan bijvoorbeeld andere zaken in zodat je tegen hen kan zeggen dat je nog een afspraak hebt en niet heel lang kan blijven, maar maak er in die korte periode het beste van. Ze zijn misschien wel vrij eenzaam en zullen je bezoekje zeker op prijs stellen. 

6. Plaats anderen op de eerste plaats

Als je het idee van alleen te zijn op Kerst echt niet kan verdragen, maar je weet echt niet waarnaartoe te gaan, waarom denk je dan niet eens aan vrijwilliger zijn? Er zijn heel veel liefdadigheidsorganisaties die alle hulp kunnen gebruiken in deze tijd van het jaar. Daklozencentra, poverello... Zo zal je misschien warme maaltijden uitdelen, samen zitten met mensen en kerstliedjes zingen, of oude films kijken. Dit zal je zeker een grote voldoening geven en je maakt anderen er ook gelukkig mee. Je leert op die manier misschien zelfs leuke mensen kennen.

7. Positieve geest

Je eenzaamheid wordt veroorzaakt doordat je bezorgd bent om iets dat je niet hebt. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar je kan je gedachten proberen te sturen en focussen op wat je wel hebt. Als je een warm huis hebt, met leuke spullen erin en je kan lekker eten kopen voor jezelf, wees dan blij dat je dit hebt. Wat is het in je leven dat je waardevol vindt? Vrienden, familie, muziek, huisdieren, je werk, je hobby's... Denk daar eens over na en wees blij dat dit alles in je leven is en je plezier geeft. Wees dankbaar.

8. Verzorg jezelf

De vrije tijd die je hebt tijdens de Kerstvakantie is het ideale moment om wat tijd voor jezelf vrij te maken. Koop dat boek dat je al zolang wil lezen en lees het. Doe jezelf een massage in een wellness cadeau of organiseer je eigen wellness avondje thuis. Ga voor een nieuwe haarsnit. Kook eens heel lekker voor jezelf. Doe vooral dingen die tonen dat je jezelf waardeert en liefhebt.

9. Geniet van you-time

Wat is er leuk aan alleen zijn? De rust en kalmte? Kunnen doen wat je maar wilt? Eten wat en wanneer je wilt? Je huis inrichting zoals je zelf wil? Denk hier eens over na en kijk op een andere manier naar alleen zijn. Koester het. Als je jezelf als gezelschap kan leren waarderen, dan zal je je ook op je gemak voelen als je alleen bent, niet eenzaam. Als je een dagje alleen voor de boeg hebt, doe dan wat je maar wilt op die dag. Ga voor een lange wandeling, hang lekker in de zetel en kijk naar je lievelingsserie... Wat je maar wil, het is jouw dagje!

10. Denk aan alle andere eenzame mensen

Zou het niet geweldig zijn mocht je andere mensen kunnen helpen die eenzaam zijn? Je zou op online forums kunnen gaan om het thema eenzaamheid met andere te bespreken, wat het dan ook is; een verlies, een scheiding, of sociale angsten.  Misschien kan je wel een virtueel Kerstfeestje organiseren? Of misschien wel een echte samenkomst met de mensen uit het forum.

Hoe je ook met het 'alleen zijn' probeert om te gaan in deze periode, het is belangrijk dat je weet dat je niet alleen bent. Voel je dus niet slecht voor hoe je je voelt. Het is ok. Probeer om er het beste van te maken of probeer misschien stapsgewijs uit je isolement te breken. Wat dacht je van professionele begeleiding daarbij? Daag jezelf uit en verleg je grenzen. Laat dit een goed voornemen zijn voor het eindejaar en zie waar het je brengt. Veel geluk!

Gecreëerd door Tom Vermeersch ()

Tom Vermeersch

Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.

Andere artikelen

Crisis: niet alleen op economisch vlak

Uit een enquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat we niet alleen in een economische crisis zitten, maar ook in een crisis op het vlak van onze gezondheid. 

Scheiden doet lijden?

Wat doet een scheiding met kinderen en wat zijn de precieze gevolgen voor kinderen? Voor een kind verandert er na een scheiding plots veel. Wat zijn de gevolgen voor de kinderen van gescheiden ouders?

Minder kritisch zijn over andere (en jezelf)

Het is heel makkelijk om altijd iedereen, ook jezelf, te bekritiseren en beoordelen. Alleen achteraf voel je je er vaak slecht over en schuldig.

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?

Crashdieet: garantie op crashen

Er is de laatste tijd nogal wat te doen rond de zogenaamde crashdiëten. Het is consumentenvereniging Testaankoop die de stok in het hoenderhok gooide. Zij haalden aan dat het maken van publiciteit voor deze crashdiëten ethisch onverantwoord is.

Is een depressie niet gewoon een mooi woord voor niet lekker in je vel zitten?

Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst, beïnvloeden ongeveer 1 op de 6 mensen op een bepaald moment in hun leven. Ondanks dat het zo’n veelvoorkomend probleem is, wachten veel patiënten maanden, of zelfs jaren, voordat ze hulp zoeken.

Tekenen dat je afglijdt in een burn-out

Stress overheerst soms in onze samenleving. Om te voorkomen dat de stress je helemaal opvreet, is het heel verstandig om de tekenen ervan te herkennen, voordat je in een burn-out of een bore-out terecht komt.

Gameverslaving: hoe pak je het aan?

Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger. 

Verwacht jij te veel van anderen?

Verwacht jij meer van anderen dan dat ze geven? Tekens dat je te veel vraagt – en hoe je dat patroon doorbreekt.

5 tips om gezond de herfst te doorspartelen

 Hij heeft een hele poos op zich laten wachten, maar de laatste dagen kunnen we er niet meer onderuit: de herfst is in het land. De herfst wordt ook wel een overgangsseizoen genoemd.

Eenzaamheid tijdens de feestdagen

Eenzaamheid tijdens de feestdagen
Eenzaamheid tijdens de feestdagen

De zomer is al een verre herinnering en de winter staat voor de deur. Minder leuk zijn de kortere dagen en de langere nachten, maar het leuke is dan weer dat er de feestdagen zijn om naar uit te kijken! We verliezen ons maar al te graag in cadeautjes kopen, uitgebreid tafelen en feesten. Jammer genoeg, haten sommige mensen deze tijd van het jaar, want voor hen – en misschien ben jij daar ook bij – is dit niet de leukste, maar de meest eenzame tijd van het jaar.

Als de gedachte aan de feesten je down en ontmoedigd maakt, weet dan dat je niet alleen bent. Honderden duizenden mensen voelen zich net zoals jij. Velen zullen zich eenzaam voelen omdat ze iemand belangrijk verloren zijn – misschien iemand die overleden is, of door een scheiding – of omdat hun geliefden ver weg van huis zijn. Of je kan je ook alleen voelen omdat je een erg introvert persoon bent, en het moeilijk vindt om vrienden te maken of sociaal te zijn.

Mensen die zich alleen voelen, hebben er niets aan om anderen te zien glimmen en gloeien. Ze zullen zien hoe anderen zich engageren en omgaan met hun vrienden en familie maar dit maakt hen droevig en geeft hen een geïsoleerd gevoel. Als je je eenzaam voelt, dan is dat vaak omdat je intimiteit mist uit een hechte relatie. Je bent heel gevoelig voor afwijzing, en je mislukte pogingen om vrienden te maken of je goed te voelen, zorgen ervoor dat je jezelf heel erg negatief ziet. Het wordt een vicieuze cirkel: je bent bang om te falen om contact te leggen met anderen, waardoor je het niet meer gaat proberen, en je je alleen maar meer alleen voelt. Je moet deze cirkel proberen te doorbreken. 

Je kan natuurlijk niemand terugwinnen die je echt kwijt bent, maar je kan met een kleine inspanning je leven een beetje veranderen zodat je door deze feestdagen heen komt totdat alles opnieuw z’n gewone gangetje gaat. Wat de oorzaak van jouw eenzaam gevoel ook is tijdens de feesten, hier zijn een paar tips om ze goed door te komen.

1. Verleg je grenzen

Als je terughoudend bent vanuit je introvert zijn of sociale angsten, probeer dan voor jezelf eens een doel te stellen dat je uit je comfort zone haalt. Koop een vrolijke kersttrui en ga naar één of twee kerstfeestjes, misschien op het werk, of met je familie of de lokale gemeenschap. Je hoeft natuurlijk niet als laatste te blijven, hier en daar een uurtje kan echt wel helpen om je meer betrokken te voelen bij andere mensen.

2. Daag jezelf uit eens een risico te nemen

Samengaand met de tip hierboven, neem eens een emotioneel risico. Wees proactief. Als je geen uitnodigingen ontvangt voor feestjes, nodig dan gewoon jezelf uit, of vraag een aantal mensen om samen zelf iets te organiseren. Je kan ook een gesprek starten waar vanzelf uitnodigingen uit voortkomen. Je vraagt simpelweg “Wat zijn jouw plannen tijdens de feestdagen?” en mensen zullen ze je vertellen en vaak ook vragen wat de jouwe zijn. Als jij dan zegt “Oh, Ik heb nog niet echt plannen”, dan zullen ze je waarschijnlijk wel uitnodigen, toch als ze gevoel voor sociale etiquette hebben. 

3. Probeer contact te maken met anderen

Als het emotioneel voor jou echt moeilijk is, probeer dan een paar kleine bijeenkomsten te organiseren, uitstapjes, koffiedates, lunches en dinertjes met verschillende mensen. Dit kan je helpen om het allemaal luchtig en dragelijk te houden, plus bezig blijven, zorg ervoor dat je even niet bezig moet zijn met hoe je je daarbuiten voelt. Dit geeft ook een goed signaal naar de buitenwereld toe, namelijk dat je mensen echt wel leuk vindt en hen wilt zien en dat je ze niet van je weg duwt. 

4. Wordt een levensechte Kerstman

Je kan jezelf uitdagen om iedereen te laten weten dat je er bent, dat je beschikbaar bent. Dat kan gaan van gewoon hallo zeggen tegen je buren en de vuilnismannen tot chocolaatjes meenemen voor je bibliothecaris... Er zijn honderden manieren om mensen te verrassen met kleine attenties om hen te laten weten dat je om hen geeft. Je zal zo het verschil zien dat je maakt op de wereld, en het zal ook een positief effect hebben op jou, je voelt je omringd door warme, lieve mensen.

5. Doe je best om bij familie langs te gaan

Nogmaals, je hoeft geen uren door te brengen met je verre tante of nonkel, maar ga gewoon eens even langs om bij te praten. Plan bijvoorbeeld andere zaken in zodat je tegen hen kan zeggen dat je nog een afspraak hebt en niet heel lang kan blijven, maar maak er in die korte periode het beste van. Ze zijn misschien wel vrij eenzaam en zullen je bezoekje zeker op prijs stellen. 

6. Plaats anderen op de eerste plaats

Als je het idee van alleen te zijn op Kerst echt niet kan verdragen, maar je weet echt niet waarnaartoe te gaan, waarom denk je dan niet eens aan vrijwilliger zijn? Er zijn heel veel liefdadigheidsorganisaties die alle hulp kunnen gebruiken in deze tijd van het jaar. Daklozencentra, poverello... Zo zal je misschien warme maaltijden uitdelen, samen zitten met mensen en kerstliedjes zingen, of oude films kijken. Dit zal je zeker een grote voldoening geven en je maakt anderen er ook gelukkig mee. Je leert op die manier misschien zelfs leuke mensen kennen.

7. Positieve geest

Je eenzaamheid wordt veroorzaakt doordat je bezorgd bent om iets dat je niet hebt. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar je kan je gedachten proberen te sturen en focussen op wat je wel hebt. Als je een warm huis hebt, met leuke spullen erin en je kan lekker eten kopen voor jezelf, wees dan blij dat je dit hebt. Wat is het in je leven dat je waardevol vindt? Vrienden, familie, muziek, huisdieren, je werk, je hobby's... Denk daar eens over na en wees blij dat dit alles in je leven is en je plezier geeft. Wees dankbaar.

8. Verzorg jezelf

De vrije tijd die je hebt tijdens de Kerstvakantie is het ideale moment om wat tijd voor jezelf vrij te maken. Koop dat boek dat je al zolang wil lezen en lees het. Doe jezelf een massage in een wellness cadeau of organiseer je eigen wellness avondje thuis. Ga voor een nieuwe haarsnit. Kook eens heel lekker voor jezelf. Doe vooral dingen die tonen dat je jezelf waardeert en liefhebt.

9. Geniet van you-time

Wat is er leuk aan alleen zijn? De rust en kalmte? Kunnen doen wat je maar wilt? Eten wat en wanneer je wilt? Je huis inrichting zoals je zelf wil? Denk hier eens over na en kijk op een andere manier naar alleen zijn. Koester het. Als je jezelf als gezelschap kan leren waarderen, dan zal je je ook op je gemak voelen als je alleen bent, niet eenzaam. Als je een dagje alleen voor de boeg hebt, doe dan wat je maar wilt op die dag. Ga voor een lange wandeling, hang lekker in de zetel en kijk naar je lievelingsserie... Wat je maar wil, het is jouw dagje!

10. Denk aan alle andere eenzame mensen

Zou het niet geweldig zijn mocht je andere mensen kunnen helpen die eenzaam zijn? Je zou op online forums kunnen gaan om het thema eenzaamheid met andere te bespreken, wat het dan ook is; een verlies, een scheiding, of sociale angsten.  Misschien kan je wel een virtueel Kerstfeestje organiseren? Of misschien wel een echte samenkomst met de mensen uit het forum.

Hoe je ook met het 'alleen zijn' probeert om te gaan in deze periode, het is belangrijk dat je weet dat je niet alleen bent. Voel je dus niet slecht voor hoe je je voelt. Het is ok. Probeer om er het beste van te maken of probeer misschien stapsgewijs uit je isolement te breken. Wat dacht je van professionele begeleiding daarbij? Daag jezelf uit en verleg je grenzen. Laat dit een goed voornemen zijn voor het eindejaar en zie waar het je brengt. Veel geluk!


Marie Pure

Andere artikelen


crisis

Crisis: niet alleen op economisch vlak

Uit een enquête van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat we niet alleen in een economische crisis zitten, maar ook in een crisis op het vlak van onze gezondheid. 

Lees het volledig artikel

shutterstock_90897806

Scheiden doet lijden?

Wat doet een scheiding met kinderen en wat zijn de precieze gevolgen voor kinderen? Voor een kind verandert er na een scheiding plots veel. Wat zijn de gevolgen voor de kinderen van gescheiden ouders?

Lees het volledig artikel

Minder kritisch zijn over andere (en jezelf)

Minder kritisch zijn over andere (en jezelf)

Het is heel makkelijk om altijd iedereen, ook jezelf, te bekritiseren en beoordelen. Alleen achteraf voel je je er vaak slecht over en schuldig.

Lees het volledig artikel

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Leer wanneer je ‘nee’ moet zeggen

Nee. Het is een krachtig woord, waarvan we soms denken dat we het niet mogen zeggen. Het is moeilijk, ‘nee’ zeggen tegen vrienden, familie of collega’s. Sommige mensen zeggen het nooit en gaan onder hoge werkdruk ten onder. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Maar wanneer zeg je het? En wanneer zeg je juist ‘ja’?

Lees het volledig artikel

crashdieet

Crashdieet: garantie op crashen

Er is de laatste tijd nogal wat te doen rond de zogenaamde crashdiëten. Het is consumentenvereniging Testaankoop die de stok in het hoenderhok gooide. Zij haalden aan dat het maken van publiciteit voor deze crashdiëten ethisch onverantwoord is.

Lees het volledig artikel

Is een depressie niet gewoon een mooi woord voor niet lekker in je vel zitten

Is een depressie niet gewoon een mooi woord voor niet lekker in je vel zitten?

Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst, beïnvloeden ongeveer 1 op de 6 mensen op een bepaald moment in hun leven. Ondanks dat het zo’n veelvoorkomend probleem is, wachten veel patiënten maanden, of zelfs jaren, voordat ze hulp zoeken.

Lees het volledig artikel

Tekenen dat je afglijdt in een burn-out

Tekenen dat je afglijdt in een burn-out

Stress overheerst soms in onze samenleving. Om te voorkomen dat de stress je helemaal opvreet, is het heel verstandig om de tekenen ervan te herkennen, voordat je in een burn-out of een bore-out terecht komt.

Lees het volledig artikel

gameverslaving

Gameverslaving: hoe pak je het aan?

Zet tien ouders van tieners bij elkaar, en je hoort vast en zeker tien maal dezelfde klachten: altijd maar die games. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want het gamegedrag van jongeren wordt jaar na jaar erger. 

Lees het volledig artikel

Verwacht jij te veel van anderen

Verwacht jij te veel van anderen?

Verwacht jij meer van anderen dan dat ze geven? Tekens dat je te veel vraagt – en hoe je dat patroon doorbreekt.

Lees het volledig artikel

herfst

5 tips om gezond de herfst te doorspartelen

 Hij heeft een hele poos op zich laten wachten, maar de laatste dagen kunnen we er niet meer onderuit: de herfst is in het land. De herfst wordt ook wel een overgangsseizoen genoemd.

Lees het volledig artikel

Bachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.

© 2024 Mariepure - Webdesign Publi4u

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....