Inhoud 50 ml
Aanbevolen kuur
Onmiddellijk leverbaar
GRATIS verzending vanaf € 30.00
BTW Incl.
Je denkt misschien dat acht uren slaap een gigantisch tijdsverlies is, gezien hoe druk we het hebben. In de 21ste eeuw hebben we allemaal een hectisch leven, omdat we ons veeleisend werk moeten combineren met onze schema’s thuis. Tegelijkertijd zoeken we naar tijd en ruimte voor vrienden, familie en ontspanning. Het is daarom geen wonder dat vele mensen tot laat ’s nachts doorwerken, of ’s morgensvroeg opstaan om te gaan sporten op een moment waar je eigenlijk van verwacht dat iedereen nog lekker aan het slapen is.
Slapen maakt ons ook kwetsbaar. Je weet hoe diep in het onderbewustzijn we kunnen komen als je ooit door een storm of alarm hebt geslapen. In het prehistorisch tijdperk, gaf dit risico’s voor onze voorouders. Toch zijn we evolutionair geprogrammeerd om tussen 6 à 11 uur per keer te slapen.
De komst van de technologie heeft geleid tot een grote verstoring van onze slaapgewoontes. Voor de elektriciteit, werden mensen rustiger als het donker werd, en werkten ze gedurende het daglicht. De lamp betekent dat we ’s avonds laat kunnen werken, en elektronische toestellen kunnen onze hersenen om de tuin leiden en ons doen denken dat het nog altijd dag is. Dit verstoort de natuurlijke ritmes, maar leidt ook tot een slechtere slaapkwaliteit. Professor Charles Czeisler van de Harvard Medical School heeft uit onderzoek vastgesteld dat mensen die e-readers gebruiken net voor ze gaan slapen, meer tijd nodig hebben om in slaap te geraken, lagere niveaus melatonine hebben (het hormoon dat de interne klok van het lichaam reguleert) en minder alert zijn ’s morgens.
Mensen die in ploegendienst werken hebben het meeste verstoring. Het ‘US Centre for Disease’ stelt dat bijna de helft van alle ploegwerkers in de VS minder dan 6 uren per nacht slapen.
Terwijl wetenschappers ‘slaap’ en het belang ervan niet volledig kunnen bevatten, weet men dat het een anabolisch, of opbouwend, proces is, die de voorraad lichaamsenergie opnieuw voedt en fysieke en emotionele uitputting herstelt na wat we gedurende de dag hebben meegemaakt.
Ga er niet vanuit dat, wanneer we slapen, onze geest en lichaam zich volledig afsluiten. Dat is zeker niet het geval. Wanneer we slapen zijn onze lichaam en geest bijzonder actief. We doen een groot deel aan belangrijke verwerking, herstel en sterken ook aan. Het is niet exact geweten hoe dit gebeurt of waarom we zoveel tijd nodig hebben om te slapen, maar wetenschappers weten dat slaap nodig is voor een optimale gezondheid en welzijn.
Wat zijn de gevaren van niet genoeg slaap?
Slaap helpt ons om onze herinneringen te consolideren. Alle informatie die we opnemen gedurende de dag wordt verwerkt terwijl we slapen. Veel herinneringen worden overgeplaatst van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. Ze worden geconsolideerd zodat ze makkelijker herinnerd worden in de toekomst. Daarbij gaat je brein ook rommel opruimen, of de dingen waarvan het denkt dat het niet geweten moet zijn. Net zoals je je cache op je computer leegmaakt.
Het lichaam heeft lange periodes slaap nodig om zich te herstellen en te hernieuwen, spieren te groeien, weefsel te herstellen, hormonen te synthetiseren.
Slaap herstelt onze mentale energie. Je bent de hele dag aan het werken, piekeren, creëren geweest. We verbruiken onze energieopslag, en die moet hersteld worden.
Slaapdeprivatie heeft een effect op onze coördinatie. We worden onhandiger en maken meer fouten. We verliezen ons vermogen om dingen te doen waarvoor we behendig moeten zijn. Als we genoeg slaap hebben, verbetert de spierspanning en gaat je huid er beter uitzien. Zonder slaap gaan we er bleek uitzien. Met voldoende slaap gaan atleten beter lopen, zwemmen en meer gewicht kunnen heffen. Ons immuunsysteem reageert veel beter, afhankelijk van hoe goed we slapen.
Een gebrek aan slaap verandert de manier waarop de genen in de lichaamscellen zich gedragen, volgens onderzoekers van de Surrey University in Guildford in het Verenigd Koninkrijk. Daar kwamen ze tot de conclusie dat genen die bij ontstekingen betrokken zijn, hun activiteit verhogen als er niet genoeg slaap is, en ze gedragen zich dan alsof het lichaam onder stress staat. Dit zou onderdeel zijn van de vecht-of-vluchtreactie die we vertonen als we gestresseerd zijn. Het is een primordiale reactie. De resulterende ontsteking helpt om de effecten van potentiële aanvallen van wilde dieren of vijandige mensen te verzachten. Het lichaam is daarom ‘in veiligheidsstand’ ook al gebeuren er geen aanvallen. Dit activeert het immuunsysteem, ook al is dat niet nodig. Wetenschappers vrezen dat dit de link tussen slaaptekort en negatieve gezondheidsinvloeden zoals hartaanvallen en beroertes wel eens zou kunnen verklaren.
Onderzoek heeft aangetoond dat als we een groter slaaptekort krijgen, delen van onze hersenen inactief worden terwijl we wakker zijn. Dit verklaart waarom we ons soms maar half wakker voelen, of ‘dom’ reageren.
Een gebrek aan slaap heeft een effect op onze persoonlijkheid. We verliezen ons gevoel voor humor. We geraken geïrriteerd en zijn minder tolerant. We bijten onze familieleden de neus af, we zijn nors tegenover collega’s. Dingen die ons over het algemeen zouden amuseren vinden we nu irritant.
Kinderen hebben meer slaap nodig dan volwassenen omdat ze op een sneller niveau leren. Volwassenen hebben 7-9 uren slaap per nacht nodig, kindjes van 1 jaar oud ongeveer 11 tot 14 uren. Schoolgaande kinderen tussen de 9 en 11 uren, tieners tussen 8 en 10.
Als je slaaptekort hebt, kan je het niet gewoon goedmaken in het weekend. Het is best een consistente slaapgewoonte te onderhouden, wat je leeftijd ook is, om je slaapnood elke nacht tegemoet te komen. Dit zal je in staat stellen om de uitdagingen in het leven op een dagelijkse basis aan te kunnen.
De factoren die onze slaappatronen beïnvloeden zijn onze fysieke omvang, spiermassa, breinmassa en ons vermogen om te denken.
Gecreëerd door Tom Vermeersch (bio)
Tom Vermeersch is een gecertificeerde psycholoog en Bachbloesemexpert met meer dan 30 jaar ervaring.
Behoort overgewicht tot het verleden?
Overgewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.
Riltaline tijdens de examenperiode?
De examenperiode staat weer voor de deur. Voor ouders met studerende jongeren steevast een periode van gigantisch veel stress. Voor de jongere zelf een periode waarin heel wat gevraagd wordt...
Eeuwig leven: de gewoontes van mensen die lang en gezond leven
Doorheen de geschiedenis zijn er verschillende verhalen verteld over onsterfelijkheid. Van oude Griekse mythes tot de nieuwste films en boeken, de droom van een eeuwige jeugd gaat al generaties lang mee.
Denk jij te veel na? Of te weinig?
Blijf je soms piekeren? Kan je moeilijk beslissingen nemen? Of ga je niet genoeg over je verschillende opties? Lees dit artikel en vind de balans die je nodig hebt.
Hoe maak je het leven dragelijker tijdens de menopauze?
Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.
Ben je bezorgd dat de wereld te snel verandert? Dan ben je niet alleen: de technologie ontwikkelt zich voortdurend, en het is een uitdaging om met alles mee te zijn. Veel mensen – niet alleen de oudere generatie – zijn daarom angstig dat ze achterop zullen geraken.
Vasten of Ramadan: is dat wel gezond?
Is meedoen aan de Ramadan of vasten eigenlijk wel gezond? Ontdek het in dit artikel!
Tekens van depressie onder de radar
Het is niet altijd klaar en duidelijk wanneer iemand aan een depressie lijdt. Sommige mensen met een depressie maskeren hun symptomen, steken hun gevoelens achter een masker van een glimlach om anderen te overtuigen dat ze gelukkig zijn.
10 tips om het beste uit elke dag te halen
Soms lijken dagen en nachten zo snel voorbij te schieten, dat je nauwelijks merkt dat er alweer een week voorbij is. Soms zitten we in een sleur waarbij de dagen op elkaar lijken, waardoor het een brij van tijd wordt. Zonde, want iedere dag is bijzonder. Neem de controle terug over je leven, zet de sleur opzij en haal het beste uit elk moment. Met deze tips lukt het je zeker.
Hoe irrationele angsten verslaan
Irrationele angsten lijken soms overweldigend, en ze hebben impact op elk aspect uit je leven. Leer hoe je je angsten en zorgen kan verslaan en terug de controle kan overnemen.
Je denkt misschien dat acht uren slaap een gigantisch tijdsverlies is, gezien hoe druk we het hebben. In de 21ste eeuw hebben we allemaal een hectisch leven, omdat we ons veeleisend werk moeten combineren met onze schema’s thuis. Tegelijkertijd zoeken we naar tijd en ruimte voor vrienden, familie en ontspanning. Het is daarom geen wonder dat vele mensen tot laat ’s nachts doorwerken, of ’s morgensvroeg opstaan om te gaan sporten op een moment waar je eigenlijk van verwacht dat iedereen nog lekker aan het slapen is.
Slapen maakt ons ook kwetsbaar. Je weet hoe diep in het onderbewustzijn we kunnen komen als je ooit door een storm of alarm hebt geslapen. In het prehistorisch tijdperk, gaf dit risico’s voor onze voorouders. Toch zijn we evolutionair geprogrammeerd om tussen 6 à 11 uur per keer te slapen.
De komst van de technologie heeft geleid tot een grote verstoring van onze slaapgewoontes. Voor de elektriciteit, werden mensen rustiger als het donker werd, en werkten ze gedurende het daglicht. De lamp betekent dat we ’s avonds laat kunnen werken, en elektronische toestellen kunnen onze hersenen om de tuin leiden en ons doen denken dat het nog altijd dag is. Dit verstoort de natuurlijke ritmes, maar leidt ook tot een slechtere slaapkwaliteit. Professor Charles Czeisler van de Harvard Medical School heeft uit onderzoek vastgesteld dat mensen die e-readers gebruiken net voor ze gaan slapen, meer tijd nodig hebben om in slaap te geraken, lagere niveaus melatonine hebben (het hormoon dat de interne klok van het lichaam reguleert) en minder alert zijn ’s morgens.
Mensen die in ploegendienst werken hebben het meeste verstoring. Het ‘US Centre for Disease’ stelt dat bijna de helft van alle ploegwerkers in de VS minder dan 6 uren per nacht slapen.
Terwijl wetenschappers ‘slaap’ en het belang ervan niet volledig kunnen bevatten, weet men dat het een anabolisch, of opbouwend, proces is, die de voorraad lichaamsenergie opnieuw voedt en fysieke en emotionele uitputting herstelt na wat we gedurende de dag hebben meegemaakt.
Ga er niet vanuit dat, wanneer we slapen, onze geest en lichaam zich volledig afsluiten. Dat is zeker niet het geval. Wanneer we slapen zijn onze lichaam en geest bijzonder actief. We doen een groot deel aan belangrijke verwerking, herstel en sterken ook aan. Het is niet exact geweten hoe dit gebeurt of waarom we zoveel tijd nodig hebben om te slapen, maar wetenschappers weten dat slaap nodig is voor een optimale gezondheid en welzijn.
Wat zijn de gevaren van niet genoeg slaap?
Slaap helpt ons om onze herinneringen te consolideren. Alle informatie die we opnemen gedurende de dag wordt verwerkt terwijl we slapen. Veel herinneringen worden overgeplaatst van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. Ze worden geconsolideerd zodat ze makkelijker herinnerd worden in de toekomst. Daarbij gaat je brein ook rommel opruimen, of de dingen waarvan het denkt dat het niet geweten moet zijn. Net zoals je je cache op je computer leegmaakt.
Het lichaam heeft lange periodes slaap nodig om zich te herstellen en te hernieuwen, spieren te groeien, weefsel te herstellen, hormonen te synthetiseren.
Slaap herstelt onze mentale energie. Je bent de hele dag aan het werken, piekeren, creëren geweest. We verbruiken onze energieopslag, en die moet hersteld worden.
Slaapdeprivatie heeft een effect op onze coördinatie. We worden onhandiger en maken meer fouten. We verliezen ons vermogen om dingen te doen waarvoor we behendig moeten zijn. Als we genoeg slaap hebben, verbetert de spierspanning en gaat je huid er beter uitzien. Zonder slaap gaan we er bleek uitzien. Met voldoende slaap gaan atleten beter lopen, zwemmen en meer gewicht kunnen heffen. Ons immuunsysteem reageert veel beter, afhankelijk van hoe goed we slapen.
Een gebrek aan slaap verandert de manier waarop de genen in de lichaamscellen zich gedragen, volgens onderzoekers van de Surrey University in Guildford in het Verenigd Koninkrijk. Daar kwamen ze tot de conclusie dat genen die bij ontstekingen betrokken zijn, hun activiteit verhogen als er niet genoeg slaap is, en ze gedragen zich dan alsof het lichaam onder stress staat. Dit zou onderdeel zijn van de vecht-of-vluchtreactie die we vertonen als we gestresseerd zijn. Het is een primordiale reactie. De resulterende ontsteking helpt om de effecten van potentiële aanvallen van wilde dieren of vijandige mensen te verzachten. Het lichaam is daarom ‘in veiligheidsstand’ ook al gebeuren er geen aanvallen. Dit activeert het immuunsysteem, ook al is dat niet nodig. Wetenschappers vrezen dat dit de link tussen slaaptekort en negatieve gezondheidsinvloeden zoals hartaanvallen en beroertes wel eens zou kunnen verklaren.
Onderzoek heeft aangetoond dat als we een groter slaaptekort krijgen, delen van onze hersenen inactief worden terwijl we wakker zijn. Dit verklaart waarom we ons soms maar half wakker voelen, of ‘dom’ reageren.
Een gebrek aan slaap heeft een effect op onze persoonlijkheid. We verliezen ons gevoel voor humor. We geraken geïrriteerd en zijn minder tolerant. We bijten onze familieleden de neus af, we zijn nors tegenover collega’s. Dingen die ons over het algemeen zouden amuseren vinden we nu irritant.
Kinderen hebben meer slaap nodig dan volwassenen omdat ze op een sneller niveau leren. Volwassenen hebben 7-9 uren slaap per nacht nodig, kindjes van 1 jaar oud ongeveer 11 tot 14 uren. Schoolgaande kinderen tussen de 9 en 11 uren, tieners tussen 8 en 10.
Als je slaaptekort hebt, kan je het niet gewoon goedmaken in het weekend. Het is best een consistente slaapgewoonte te onderhouden, wat je leeftijd ook is, om je slaapnood elke nacht tegemoet te komen. Dit zal je in staat stellen om de uitdagingen in het leven op een dagelijkse basis aan te kunnen.
De factoren die onze slaappatronen beïnvloeden zijn onze fysieke omvang, spiermassa, breinmassa en ons vermogen om te denken.
Overgewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.
Lees het volledig artikelDe examenperiode staat weer voor de deur. Voor ouders met studerende jongeren steevast een periode van gigantisch veel stress. Voor de jongere zelf een periode waarin heel wat gevraagd wordt...
Doorheen de geschiedenis zijn er verschillende verhalen verteld over onsterfelijkheid. Van oude Griekse mythes tot de nieuwste films en boeken, de droom van een eeuwige jeugd gaat al generaties lang mee.
Blijf je soms piekeren? Kan je moeilijk beslissingen nemen? Of ga je niet genoeg over je verschillende opties? Lees dit artikel en vind de balans die je nodig hebt.
Hoewel er al veel gezegd en geschreven werd over de menopauze, zijn er heel veel cruciale vragen nog onbeantwoord. Volgens een recent onderzoek hebben vrouwen in de menopauze gemiddeld 7 jaar last van opvliegers.
Ben je bezorgd dat de wereld te snel verandert? Dan ben je niet alleen: de technologie ontwikkelt zich voortdurend, en het is een uitdaging om met alles mee te zijn. Veel mensen – niet alleen de oudere generatie – zijn daarom angstig dat ze achterop zullen geraken.
Is meedoen aan de Ramadan of vasten eigenlijk wel gezond? Ontdek het in dit artikel!
Lees het volledig artikelHet is niet altijd klaar en duidelijk wanneer iemand aan een depressie lijdt. Sommige mensen met een depressie maskeren hun symptomen, steken hun gevoelens achter een masker van een glimlach om anderen te overtuigen dat ze gelukkig zijn.
Soms lijken dagen en nachten zo snel voorbij te schieten, dat je nauwelijks merkt dat er alweer een week voorbij is. Soms zitten we in een sleur waarbij de dagen op elkaar lijken, waardoor het een brij van tijd wordt. Zonde, want iedere dag is bijzonder. Neem de controle terug over je leven, zet de sleur opzij en haal het beste uit elk moment. Met deze tips lukt het je zeker.
Irrationele angsten lijken soms overweldigend, en ze hebben impact op elk aspect uit je leven. Leer hoe je je angsten en zorgen kan verslaan en terug de controle kan overnemen.
Bachbloesems zijn geen geneesmiddelen maar onschadelijke plantaardige extracten die gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.
© 2025 Mariepure - Webdesign Publi4u
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.